Holdin' On To Life

bryt scenskräcken!

Kategori: dagbok!?

Hej hej all där ute! Om det är någon av er som har scenskräck så kan ni få några tips här om hur man sakta men säkert kan jobba bort den. Så här kommer tipsen! :)
 
1. låt dem stirra på dig
Om du till exempel ska ha en redovisning inför klassen så ta fram en bild där alla stirrar på dig (in i kameran) på datorn och gör sedan redovisningen inför dem. Sedan för att ta det ett steg längre så sök upp en video med folk som stirrar på dig (in i kameran) och föreställ dig att 'detta' är på riktigt och att det är nu eller aldrig. Tänk dig verkligen att det är som om du verkligen gjorde det inför klassen. Gör det några gånger så kommer du att vara på väg från din scenskräck.
 
2. spring iväg
När du är nervös så förändras din andning, hur du andas, liksom när du blir skrämd så börjar du andas snabbare och med mindre andetag. Det kan därför vara bra att träna på din redovisning i det 'skicket'. En undersökning har fått fram att du andas på ungefär samma sätt när du är nervös som när du har sprungit och fått upp pulsen. Så sprinta några 100 meter, ta ett eller annat djupt andetag och gör sedan din redovisning. Tänk på att din återhämtning inte ska vara återhämtad utan det är nästa ännu bättre ju mer anfådd du är. 
 
3. praktiska saker
Om du får så gör en powepoint med din redovisning och koppla in den i projektorn och ha den bredvid dig när du redovisar. På så sätt så kommer mångas blickar att dras bort från dig och till powerpointen. Speciellt om du har många fina och bra bilder som passar temat. 
 
Kanske kan du till och med kläut dig till någon annan när du gör redovisningen. Antingen så gör du det praktiskt och kommer på en redovisnings karaktär som du kanske tänker att "den personen är den bästa någonsin på att prata inför folk och hålla redovisningar", som du sedan kanske klär ut dig till. När du väl då står där och ska redovisa så är det inte du utan en annan. Eller så gör du det psykiskt och enbart tänker dig att du är den personen och struntar i kläderna.
Jag har alltid haft scenskräck och det värsta jag visste var att stå på scenen och behöva prata inför alla dem där ögonen. Nu är min scen skräck inte lika stor men visst finns den fortfarande där. Varje gång jag ska ha redovisning i klassen  så påminns jag om den. Men det är härligt nu för med tiden så har den där 'måste jag'- känslan förvandlats mer till 'åh, vad jag är nervös och spänningsfull, tänk om jag gör fel' och bördan har liksom lyfts litegrann från mina axlar. Fast utan nervositeten skulle det ju såklart inte bli samma sak. Det skulle inte vara lika speciellt att framträda. Så buga och bocka för att man är nervös och gör det bästa av det
Idag blir det skola "som omväxling..." Hm... önskar att det varit så. Innan skolan så ska jag först åka ner till en annan skolan för att göra ett gymnasie prov x| :S D: så nervy...:O
 
Ha en bra da' så hörs vi senare :)
 
Hot*life